fredag 29. november 2013

Hjemmelaget kokosmelk

Å lage melk selv er moro og latterlig enkelt hvis du har en blender.
I kokosmelkboksene jeg kjøper i butikken er det noen tilsetningstoffer jeg er litt usikker på om er bra eller ikke. Her er ihvertfall ingen tilsetningsstoffer, bare "the real thing"
Kokosnøttens mange helsefordeler er også en grunn til at jeg vil tilføre mer kokosprodukter i kosten, ikke bare kokosolje som man forøvrig også kan lage selv.
Kokoskjøttet som ble igjen spredte jeg ut på en bakepapirkledt langpanne og tørket i ovnen. Det blir kokosmel.
Kokosmel er vannvittig dyrt på helsekosten i Norge, ikke fullt så dyrt på iHerb, men dette blir jo enda billigere. Jeg betalte 24 kr for to kokosnøtter, og ut av de har jeg fått kokosjuice, kokosmelk og kokosmel. Wow!
Her en snutt om hvordan man åpner nøtta :-)

Og her en flott fotoserie om mitt kokosmelk/mel-prosjekt:-)
Legg bitene med kokoskjøtt i blenderen. Hell på varmt/lunkent vann for å løse opp kokosfettet.
Kokosfett har et smeltepunkt på 25 grader, så det er absolutt mulig å lage raw kokosmelk.
Ikke tilsett alt kokoskjøttet samtidig, det er ikke sikkert blenderen er sterk nok til det. Mat på litt etter litt mens blenderen går. Jeg brukte 2 store glass vann til kjøttet fra 2 kokosnøtter
Blend i vei! 
Blend til massen er godt oppløst.
Hell over i en trådsil eller et nøttemelk-klede. Sil ut melken over en bolle.
Hell massen tilbake i blenderen og tilsett mer varmt/lunkent vann. Jeg tilsatte 2 store glass til.
Sil av melken igjen. Pass på å klemme ut så mye av melken du kan. Det er nok lettere å bruke nøttemelk-klede til dette., men det har ikke jeg, og jeg liker å gjøre det så enkelt som mulig :-) Det går også an å bruke nevene og trykke/klemme ut melken.
Masse deilig kokosmelk. Jeg fikk 2 liter av 2 nøtter.Men det er klart: bruker man mindre vann, blir det også mindre melk:-) I kjøleskapet skiller den seg, men det blir ikke sånn tykk masse på toppen som det gjør i hermetikkbokser.
Kokosmassen er finmost og skal nå tørkes til mel.
Spre utover en bakepapirkledt bakeplate og sett inn i ovnen på minste temperatur med ovnsdøren på gløtt.
Eller hvis du er så heldig at du har dehydrator, bruker du det til tørkingen :-)

I boka Superfoods står det blant annet at kokosjuicen har nesten samme sammensetning som blodplasma. Under 2.verdenskrig (Stillehavskrigen) ved  ble faktisk kokosjuice brukt direkte fra kokosnøtten for å redde liv, siden plasma utgjør 55 % av menneskelig blod. Juicen er helt steril pga filtreringen fra fibrene.

Flere helsefordeler med kokosolje, kokoskrem og kokoskjøtt skal være at det:
 - Dreper virus som forårsaker influensa, herpes, meslinger, hepatitt C, SARS, AIDS og andre sykdommer.

- Dreper bakterier som forårsaker magesår, hals-infeksjoner, urinveisinfeksjoner, tannkjøttsykdommer, lungebetennelse, gonoré og andre sykdommer.
- Dreper sopp og gjær som forårsaker candida, ringorm, fotsopp, trøske, bleieutslett og andre infeksjoner.
- Fortrenger eller dreper bendelorm, lus, Giardia og andre parasitter.
- Gir en ernæringsmessig kilde til rask energi.
- Øker energi og utholdenhet, fysisk styrke og atletisk ytelse.
- Forbedrer fordøyelsen og opptaket av andre næringsstoffer, inkludert vitaminer, mineraler og aminosyrer.
- Forbedrer insulinsekresjon og utnyttelse av blodsukker.
- Lindrer stress på bukspyttkjertelen og enzymsystemer i kroppen.
- Reduserer symptomer assosiert med pankreatitt.
- Hjelper lindre symptomer og redusere helserisiko forbundet med diabetes.
- Reduserer problemer knyttet malabsorpsjonssyndrom og cystisk fibrose.
- Forbedrer kalsium og magnesium absorpsjon og støtter utviklingen av sterke bein og tenner.
- Beskytter mot osteoporose.
- Hjelper lindre symptomer assosiert med galleblæresykdom.
- Lindrer symptomer forbundet med Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, og magesår.
- Forbedrer fordøyelsen og tarmfunksjonen.
- Lindrer smerte og irritasjon forårsaket av hemoroider.
- Reduserer betennelse.
- Støtter sårtilheling og reparasjon.
- Støtter og hjelper immunsystemets funksjon.
- Bidrar til å beskytte kroppen fra bryst, tykktarm, og andre krefttyper.
- Er suntfor hjertet; forbedrer kolesterolet og redusere risikoen for hjertesykdom.
- Beskytter arterier fra skade som fører til åreforkalkning og dermed beskytter mot hjertesykdom.
- Forebygger periodontal sykdom og tannråte.
- Fungerer som et beskyttende antioksidant.
- Bidrar til å beskytte kroppen mot skadelige frie radikaler som fremmer tidlig aldring og degenerative sykdommer.
- Bryter ikke  ned kroppens antioksidantreserver som andre oljer gjør.
- Forbedrer utnyttelse av essensielle fettsyrer og beskytter dem mot oksidering.
- Hjelper lindre symptomer assosiert med kronisk utmattelsessyndrom.
- Lindrer symptomer forbundet med benign prostatahyperplasi (prostata utvidelse).
- Reduserer epileptiske anfall.
- Bidrar til å beskytte mot nyresykdommer og blæreinfeksjoner.
- Oppløser nyrestein.
- Forebygger leversykdom.
- Er lavere i kalorier enn alle andre fettstoffer.
- Støtter funksjon i skjoldbruskkjertelen.
- Fremmer vekttap ved å øke stoffskiftet.
- Brukes av kroppen til å produsere energi fremfor å bli lagret som kroppsfett som andre fettstoffer.
- Forebygger fedme og overvekt problemer.
- Anvendt på huden bidrar lokalt til å danne en kjemisk barriere mot infeksjon.
- Reduserer symptomer assosiert til psoriasis, eksem og dermatitt.
- Støtter den naturlige kjemiske balansen i huden.
- Mykgjør huden og bidrar til å lindre tørrhet og flassing.
- Forebygger rynker, slapp hud, og alder flekker.
- Fremmer sunt hår og hud.
- Gir beskyttelse mot skadelige effekter av ultrafiolett stråling fra solen.
- Hjelper mot flass.
- Danner ikke skadelige biprodukter når de varmes opp til normal steketemperatur som andre vegetabilske oljer gjør.
- Har ingen skadelig eller ubehagelige bivirkninger.
- Er fullstendig ikke-giftig for mennesker. (dersom du ikke er allergisk mot kokos, da ;-p )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.