søndag 1. desember 2013

Thai karrikjøtt med paprika


Thaimat er ofte paleo hvis man dropper ris eller risnudler. I Thailand brukes mest kun ferskt kjøtt og grønnsaker. Jeg har et par thailandske kokebøker, og det er så mye fristende. Her er en oppskrift jeg fant i en av bøkene.
Tenk litt thai neste gang du står fast i middagskabalen.

Jeg prøvde denne oppskriften:

2 ss kokosolje
1 grovhakket løk
2 hakkede hvitløksfedd
450 g kjøtt skåret i tykke skiver (Svin, storfe, kylling, det du har )
1 rød paprika uten frø og skåret i biter.
175 g sjampinjong delt i fire
2 ss thailandsk rød karripasta (fås i de fleste velassorterte matbutikker som Ultra og Meny. Det står der de har wok-krydderblandinger og sånt. Ellers er det garantert å få tak i på innvandrerbutikker. Jeg hadde bare den grønne typen, det gikk fint det også, men fargen ble jo ikke så fin som når man bruker rød.)
125 g stykke kremet kokos, hakket (De selger dette på Allergimat (billigst i Norge) og kanskje på helsekost. På iHerb selges dette som coconut butter)
3 dl varm svinebuljong (kjøttbuljong) eller grønnsaksbuljong
2 ss thailansk soyasaus (pass på at den er glutenfri. Jeg bruker mye Braggs Liquid Amino som jeg kjøper på iHerb. Den inneholder 16 aminosyrer, har ikke MSG som ofte brukes som smaksforsterker og som er omdiskutert pga at mange reagerer på det. Braggs kan brukes istedenfor soyasaus og Tamari)
4 hakkede tomater uten skinn og frø
en håndfull frisk koriander

Hvis du vil ha "ris", kan du bruke revet blomkål som varmes bittelitt i en kjele med lettsaltet vann. Hell av vannet og voila! Du har "ris"

Varm oljen i en wok eller en stor stekepanne, og la løken og hvitløken surre 1-2 minutter til den er myk, men ikke brunet.
Tilsett kjøttet, gjerne i flere omganger og rørestek i 2-3 minutter til det er pent brunet. Tilsett paprika, sopp og karripasta. (karripastaen kan være sterk, så hvis du er vár for det sterke, bør du tilsette litt etter kitt og smake til du syns det er sterkt nok)
Løs opp kokosen i den varme buljongen og tilsett den i woken sammen med soyasausen. Kok opp og la retten trekke 4-5 minutter til væsken er blitt redusert og har tyknet.
(bruker du storfekjøtt kan retten trekke 20-30 minutter slik at kjøttet blir mørt, kanskje enda litt lenger. Jeg brukte grytekjøtt, så det måtte trekke ganske lenge. Tilsett isåfall litt vann underveis)
Tilsett deretter tomatene og korianderen og kok ytterligere 1-2 minutt. Server straks evt med blomkålris.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.